Lifestyle

Welke wijn serveer ik vanavond? 

By  | 

Welke wijn serveer ik vanavond? 

Welke wijn serveer ik vanavond? Het is zover, vanavond ben jij de gastvrouw of -heer van dienst. Je huis is kraaknet, je gezelligste decoratie staat uit en je weet al welk gerecht je zult serveren. Helemaal klaar? Toch niet, welke wijn past nu het best bij je gerecht? Als je je kookkunsten helemaal tot hun recht wil laten komen, kan je namelijk best gaan voor aangepaste wijnen. Geen kenner? Geen paniek, hieronder vind je enkele tips. 

rode wijn spaans
Welke wijn serveer ik vanavond? : Spaanse wijn gespot op wijnbeurs.be

Gasten

Veel hangt natuurlijk af van je gasten. Ben je een avondje onder vriendinnen of komt je schoonfamilie op bezoek? Dat is een groot verschil. Wanneer je vriendinnen langskomen, is dat het ideale moment om eens uit te testen wat wel of niet in de smaak valt. Komen je schoonouders op bezoek? Dan speel je misschien beter op safe. Kies bijvoorbeeld voor een goede Franse rode wijn, daar kun je niet mee missen. 

Basisregels 

Sowieso is het nuttig om een aantal basisregels in je achterhoofd te houden. Dan kun je al zeker geen grote flaters begaan. Bij vleesgerechten smaakt een goed glas rode wijn bijvoorbeeld vaak het best. Bij visgerechten daarentegen past witte wijn beter. Voorgerechten en desserts vragen vaak om een zoetere wijn. Hoewel de hippere restaurants tegenwoordig vaak verrassende combinaties voorstellen, kun je de bal zeker niet misslaan met deze klassieke vuistregels. 

Regio 

Nu weet je al wanneer je best wit of wanneer je best rood schenkt. Uiteraard heb je dan nog ontelbaar veel mogelijkheden. Een leuke tip kan dan zijn om typische streekgerechten te combineren met een lekkere streekwijn. Bij een goede Paella zou ik bijvoorbeeld een heerlijke Spaanse wijn serveren. Een klassieke bouillabaisse combineer je dan met een heerlijke Franse wijn en bij Gentse waterzooi kun je dan, jawel, een Belgische wijn serveren. 

Intens

Het is ook een echte aanrader om te spelen met de verschillende smaakpaletten en die te versterken door de juiste wijn te schenken. Zo gaat een fruitig voorgerechtje bijvoorbeeld vaak goed samen met een fruitige witte wijn. In de zomer kies je in dat geval misschien zelfs voor een lekker glaasje rosé, bij een fris slaatje bijvoorbeeld. Bij een stevig gerecht zoals stoofvlees ga je eerder voor een donkere, krachtige wijn kiezen om de smaken te complementeren. Zeker in de winter kan ik daar zelf echt van genieten! Zo zie je maar, heel wat factoren kunnen je keuze beïnvloeden. Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg naar de juiste wijnkeuze. Geniet ervan en … santé! Tot zover: Welke wijn serveer ik vanavond?