Lifestyle

Winterdip tips om er uit te komen

By  | 

Help, een winterdip! 

Je hebt er vast al genoeg over gelezen of over gehoord, de winterdip. Elk jaar steevast na de feestdagen is er weliswaar een nieuw jaar aangebroken maar is het moeilijk voor veel mensen om vooruit te kijken. Vakanties zijn ver weg, het weer zit totaal niet mee en je weet eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen. Want tja, een nieuw jaar betekent allerlei mooie plannen maar het jaar is nog zo lang, en je wilt nog zoveel. Waar moet je beginnen? Voor je het weet zit je in een dipje, ofwel de winterdip.

No worries

Wees gerust, je bent niet alleen want maar liefst 1,3 miljoen mensen in Nederland hebben niet alleen last van een dipje maar van een ware winterdepressie. Een schrale troost dat het dus erger kan maar de grote vraag is: hoe kun je het beste uit die winterdip komen? Een paar tips om je daarbij te helpen. 

winterdip

Kijk vooruit naar de (kleine) leuke momenten en geniet ervan 

Het leven bestaat niet alleen uit vakanties of grote evenementen, er zijn zoveel andere leuke belevenissen en momenten waar je soms niet bij stilstaat. Probeer dat wel te doen. Even wandelen met je partner, een bezoekje aan de schoonheidsspecialist of de kapper. Ook de kleine geluksmomenten zijn er om te koesteren. Probeer wat meer van dit soort momenten voor jezelf te creëren. Spreek af met vriendinnen en laat jezelf verwennen als je daar zin in hebt. En het belangrijkste: geniet ervan op het moment zelf. Sta erbij stil en bedenk hoe goed je het hebt. 

Stilstaan 

Niet alleen op de momenten zelf genieten maar ook achteraf stilstaan bij wat je hebt bereikt. Het is heel herkenbaar om maar op te kijken tegen zaken die niet zijn gelukt of die nog liggen maar bedenk eens wat je wél hebt bereikt. Kortom: sta stil bij je behaalde doelen. Had je bijvoorbeeld een groot project op werk dat geslaagd is? Vier het! Of ben je een scholier en is het je gelukt een aantal uren voor dat moeilijke scheikunde examen voor vwo te blokken? Ook daar mag je best trots op zijn! Wissel de moeilijke momenten af met het terugkijken op wat je hebt bereikt en wees daar tevreden mee en trots op. Ook dat zijn geluksmomenten die je voor jezelf kunt maken! 

Vermoeidheid bestrijden 

Een fenomeen dat onlosmakelijk verbonden is met een winterdip is het gevoel van vermoeidheid. Want je wilt misschien wel geluksmomenten creëren maar hoe is dat mogelijk als je er de kracht niet voor hebt? De voornaamste oorzaak van vermoeidheid is slapeloosheid en dat zit weer in het vaak kunstmatig oprekken van de dag door het gebruik van kunstlicht. Een belangrijk advies dus in de druilerige maanden: geef ogen en brein ’s avonds rust. Ga op tijd naar bed. 

Kunstlicht 

Kunstlicht is de grootste boosdoener in de winter. Aan de ene kant is het fijn dat je de dag zo wat op kunt rekken, aan de andere kant is het funest voor je ogen en brein. Jammer is het dat er maar een oplossing voor is: het wegleggen van die tablet of smartphone of het uitzetten van de pc of televisie ’s avonds. Heel makkelijk gezegd, heel moeilijk gedaan. Veel mensen vinden het ontspannend werken om ’s avonds nog een serie te kijken of door social media te scrollen. Het lijkt dan ook niet veel denkkracht te vergen maar het is een feit (en misschien wel herkenbaar!): als je eenmaal gaat liggen, blijft je brein nog doorgaan met de informatie verwerken die je tot je hebt genomen.

Gefopt door het kunstlicht

Er gebeuren dan ook twee dingen: je ogen zijn gefopt door het kunstlicht waardoor je lichaam denkt dat je midden in de dag zit en je brein draait nog overuren. Het gevolg? Slapeloosheid en de volgende dag niet productief. Een examentraining volgen of belangrijke stukken voor je werk lezen is ’s avonds niet erg, maar doe het wel ouderwets uit een boek of reader en gebruik pen en papier. Zo ben je op meerdere manieren productief: ’s avonds kun je je uren nuttig besteden en de volgende dag ben je uitgerust om ook weer meer te kunnen doen, ofwel: er is tijd om geluksmomenten te creëren. Klinkt ideaal en is zeker voor jou ook haalbaar!

Doen

Probeer eens een week lang na 19:00 uur kunstlicht te vermijden en ga creatief aan de slag. Dat kan verschillen van nog even lezen en leren tot een spelletje spelen met je gezin. Je zult zien: minder vermoeidheid en meer geluksmomenten, de succesformule om die winterdip te verslaan! 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.