Lifestyle

Zo bepaal je welke vloer er in jouw interieur past

By  | 

Zo bepaal je welke vloer er in jouw interieur past

Zo bepaal je welke vloer er in jouw interieur past. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe vloer, zijn er best nog een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. Mogelijk heb je nog geen idee wat voor soort vloer het handigst is voor jouw ruimte. Dan geven we je graag een aantal tips.

De ruimte bepalen

Kijk allereerst goed naar de ruimte waar de vloer geplaatst zal worden. In de keuken ben je misschien op zoek naar een andere uitstraling dan in de woonkamer. Ook praktisch is de ruimte anders. Voor bijvoorbeeld een keuken kun je kiezen voor een andere soort vloer dan voor een slaapkamer.

Zo bepaal je welke vloer er in jouw interieur past
Zo bepaal je welke vloer er in jouw interieur past: Photo by Alexandre Boucher on Unsplash

Het type huis

Het type hui waarin je woont speelt ook een rol. Zo passen gietvloeren bijvoorbeeld minder goed bij oudere huizen, terwijl in een kleine woonkamer het best een effen vloer kan worden gelegd. Dat maakt de ruimte wat groter. Drukke motieven zorgen ervoor dat een ruimte kleiner wordt. Waarschijnlijk moet je nog wat voorbereidend werk doen, zoals een smeervloer laten plaatsen. Dan is het goed om ook rekening te houden met de droogtijd van de cementvloer.

Materiaal bepalen

Tijd om te bepalen welk materiaal je gaat gebruiken. De keuze voor het materiaal is vooral afhankelijk van het doel van de vloer. Wil je juist een duurzame vloer of ga je het liefst voor een goedkoper alternatief? En moet de vloer wel tegen een stootje kunnen of ga je het nog aankleden met bijvoorbeeld kleden?

houten vloer
Photo by Denys Striyeshyn on Unsplash

Veel gekozen vloeren

Veel gekozen vloeren zijn bijvoorbeeld laminaat en lamelparket. Laminaat is betaalbaar en makkelijk te onderhouden. Het nadeel ervan is dat het vaak wat gehorig is. Dat past dus niet in een gehorige woning.
Lamelparket geeft je de uitstraling van een houten vloer, zonder daarvoor de hoofdprijs hoeft te betalen. Wel moet je het onderhouden door hem op te schuren en te lakken. Vinyl of linoleum zijn ook prima opties. Vooral voor huizen die gehorig zijn is dat een goede keuze daar ze geluiddempend zijn. Het nadeel is dat je het niet kunt meenemen als je gaat verhuizen en dat het niet meer gerepareerd kan worden als het beschadigd is.

Kijken naar de kleuren om je heen

Kleur brengt sfeer in huis. In een wat kleinere ruimte kun je het best kiezen voor een lichte vloer. Dat geeft optisch meer ruimte. In een hele grote ruimte, met bijvoorbeeld een hoog plafond, kun je dan weer kiezen voor een donkere vloerkleur. Door met kleur en materiaal te spelen, creëer je een unieke, rustige en stijlvolle ruimte. Tot zover deze blog: Zo bepaal je welke vloer er in jouw interieur past.